PROGRAM ILMU HIKMAH AMALAN KHUSUS UNTUK MEMOHON JENIS KELAMIN/JANTINA ANAK

PROGRAM ILMU HIKMAH AMALAN KHUSUS UNTUK MEMOHON JENIS KELAMIN/JANTINA ANAK

Proses Penentuan Jantina Mengikut Al-Quran

Didalam Proses Penentuan Jantina seorang bayi, adakah ditentukan oleh benih bapa atau pun ibu?

Dalam surah an-Najm ayat 45-46, Allah menjelaskan, “Dialah yang menciptakan kamu berpasang-pasangan, lelaki dan perempuan, daripada nuthfah, apabila dipancarkan.”

Nuthfah, mengikut tafsiran yang sahih, bermaksud air mani yang sedikit. Seperti yang disebutkan sebelum ini mengikut Imam Qartubi didalam al-Jamik li Ah Kamil Quran, nuthfah bermaksud,”Air mani lelaki, ia dinamakan nuthfah disebabkan jumlahnya yang sedikit iaitu airnya yang sedikit.” Oleh kerana air mani adalah sperma yang bercampur dengan cecair yang dikeluarkan oleh beberapa alat jantina lelaki, justeru nuthfah yang bermaksud ‘jumlah yang sedikit’ membawa maksud sperma. Hal ini disebabkan daripada air mani yang banyak satu bahagian kecil atau sedikit sahaja daripadanya yang diperlukan bagi proses persenyawaan. Yang sedikit yang menjadi penentu itu adalah sperma. Justeru didalam kamus Hans Wehr A Dictionary of Modern Written Arabic, perkataan nuthfah diterjemahkan sebagai drop, spermiaitu setitik atau sperma.

Justeru ayat ini dengan jelas menunjukkan, dalam proses kejadian manusia, penentuan jantina seorang bayi ditentukan oleh nuthfahiaitu benih lelaki yang terdapat dalam air mani. Kenyataan ini adalah selari dengan penemuan sains semasa. Hal ini disebabkan secara umumnya rupa bentuk seseorang bayi secara teroerinci ditentukan oleh 46 kromosom dan daripada 46 kromosom ini dua daripadanya adalah kromosom seks. Kromosom seks inilah yang samada seseorang bayi menjadi lelaki atau perempuan.

Y dan XX

Benih lelaki iaitu sperma, mempunyai kromosom seks ‘XY’ dan benih wanita iaitu ovum, mengandungi kromosom seks ‘XX’. Semasa proses persenyawaan berlaku antara benih lelaki atau perempuan, kromosom seks lelaki berpisah menjadi X dan Y dan kromosom seks wanita berpisah menjadi X dan X. Salah satu daripada kromosom seks lelaki bercantumdengan salah satu daripada kromosom seks perempuanbagi menentukan status jantina seseorang bayi.

Oleh kerana kedua-dua kromosom seks wanita adalah sama-sama iaitu X dan X, sedangkan kromosom seks lelaki adalah berbeza iaitu X dan Y, maka yang menentukan samada seseorang bayi menjadi lelaki ataupun perempuan adalah kromosom lelaki. Sekiranyakromosom X lelaki bercantum dengan kromosom X perempuan, maka bayi itu menjadi perempuan. Sebaliknya, apabila kromosom Y lelaki bercantum dengan kromosom X perempuan, maka bayi itu menjadi lelaki. Justeru benarlah kenyataan Allah yang mengatakankejadian lelaki dan perempuan ditentukan oleh nuthfah atau sperma lelaki. – Dr. Danial Zainal Abidin

Firman Allah Ta’ala yang bermaksud:

“Sesungguhnya Kami telah aturkan cara mencipta manusia bermulanya dari air mani yang bercampur (dari pati benih lelaki dan perempuan), serta Kami tetap mengujinya (dengan kewajipan-kewajipan); oleh itu maka Kami jadikan dia berkeadaan mendengar dan melihat.”(Surah Al-Insaan 76:2)

“Dialah yang membentuk kamu dalam rahim (ibu kamu) sebagaimana dikehendaki-Nya. Tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana.” (surah A-li’Imraan 3:6)

Manusia adalah makhluk yang paling mulia Disisi Allah. Dan manusia di beri kesempatan oleh Allah untuk usaha dan berdoa untuk mencapai apapun yang di inginkan. Bagi yang sungguh-sungguh maka akan mendapatkan apa yang diinginkannya dengan usaha yang jelas serta berdoa dengan yakin dan iman kepada Allah SWT. Insya Allah dengan berkah doa dan wirid ini akan membantu menghantarkan Anda untuk mencapai apa yang Anda inginkan.

Anak adalah anugerah yang luar biasa nilainya, anak adalah amanah dari Allah yang sangat di dambakan oleh banyak orang. Kerana rumah tangga yang apabila tidak memilik anak atau keturunan akan merasa sangat tidak lengkap atau seorang wanita akan mengatakan kurang sempurna. Atas anugerah Allah dan sifat Rohman RahimNya Allah atas usaha atau ikhtiar Anda secara sungguh – sungguh dan di Bantu dengan doa atau munajah kepada Allah SWT menggunakan wirid dan doa ini akan memberikan manfaat keberkahan hidup serta mendapatkan keturunan atas izin dan ridho dari Allah apabila Anda tulus ikhlas dalam mengamalkan serta munajahnya.

Keberkahan yang di maksud dari wirid dan doa ini adalah manfaat bagi Anda untuk mendapatkan kedamaian hati kedekatan dengan Allah dan insya Allah Anda boleh mendapatkan jenis kelamin anak yang sesuai Anda harapkan. Bagi Anda yang ingin mendapatkan anak sesuai jenis yang Anda inginkan boleh berikhtiar dengan mengamalkan doa ini. Mungkin bagi Anda yang sudah mempunyai anak laki-laki ingin mempunyai anak perempuan dan sebaliknya sudah mempunyai anak perempuan ingin laki-laki, atau menghendaki anak serta sesuai keinginan Anda. Dengan ikhtiar secara rohani menggunakan wirid dan doa ini maka insya Allah keinginan Anda boleh tercapai atas karunia Allah SWT.

Allah Maha Kuasa atas segala apa yang ada di bumi dan di langit, semua kekuasaan, serta semua isi dunia ada pada genggaman Allah SWT. Yakinlah Allah mengabulkan segala hajat Anda dengan keimanan dan ketakwaan yang ikhlas hanya karena Allah semata.

Apapun hajat atau keinginan Anda semoga mendapatkan ridho dari Allah SWT sehingga Anda mampu mendapatkan keturunan atau anak sesuai yang Anda inginkan jenis kelaminnya sebagai ahli waris dan pelanjut generasi Anda di kabulkan oleh Allah SWT. Wirid dan doa akan selalu memberikan manfaat yang sangat baik dan hikmah yang positif bagi aspek kehidupan kita, kerana selain kita mendapatkan apa yang kita inginkan kita juga mendapatkan kedekatan dengan Allah sehingga kehidupan kita akan damai tenang serta khusyu’ dalam segala hal dan mampu mencapai rasa bahagia dalam menjalankan kehidupan ini atas anugerah dari Allah. Selain itu apa yang Anda inginkan akan perlahan atau cepat boleh terwujud dengan cara ibadah kepada Allah meningkatkan keimanan serta ketakwaan kepada Allah dengan keberkahan wirid dan doa ini. Semoga semua hajat Anda terwujud dengan mendapatkan ridho dan rahmat Allah SWT. Aamiin.

YURAN KURSUS:RM150

Yuran Kursus ini bukan harga untuk membeli Ilmu Hikmah, kerana ilmu hikmah tidak dapat diperjual belikan. Anggap saja yuran itu sekadar perbelanjaan kursus atau sebagai caj pelayanan yang kami berikan untuk Anda selama belajar ilmu hikmah. Berikan yuran kursus dengan ikhlas sebagai tanda rasa terimakasih Anda kepada sesama manusia yang telah membantu Anda dalam belajar.

CATATAN: Artikel ini ditulis oleh Anugerah Agung Spiritual Development Centre Diharap tidak copy-paste tulisan ini ke blog atau website lain tanpa izin dari pihak Anugerah Agung Spiritual Development Centre. Terimakasih atas kesedaran Anda untuk menghargai hasil penulisan orang lain. Semoga hidup Anda lebih berkah kerana telah berbuat benar.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s