WIRID ILMU HIKMAH MENABUNG TENAGA BATHIN

WIRID ILMU HIKMAH  MENABUNG TENAGA BATHIN

Dalam sebuah hadis Rosullulloh bersabda:

Yang bermaksud: “Sesunguhnya doa seseorang itu tidak akan lepas dari salah satu di antara tiga hal, ada kalanya di ampuni dosanya, ada kalanya di berikan kebaikan segera (di kabulkan sesuai permintaannya) ada kalanya ditunda pemberianya” (HR.Dailami)

Wirid, sebagaimana yang kita ketahui adalah aktiviti bathin (berdoa) secara rutin dan istiqomah, iaitu mempertahankan aktiviti itu dalam suasana yang bagaimanapun, dalam keadaan longgar dan susah, dalam bahaya mahupun selamat.

Kerana doa itu memunglinkan untuk di kabulkan dalam masa secepat mungkin atau bahkan di tunda, maka dengan mengamalkan doa secara rutin (wirid) lebih memungkinkan ia mendapatkan keajaiban-keajaiban.

Contohnya, anda mempunyai permasalahan yang amat rumit untuk di selesaikan pada ketika itu.Kerana mengamalkan suatu wirid, maka boleh jadi kesulitan itu diselesaikan di akibatkan wirid atau doa yang anda lakukan pada masa lalu.

Kerana itu menurut kaedah para ahli hikmah, wirid boleh di ertikan menabung energi.Ibarat orang menabung secara istiqomah atau rutin-baik saat longgar atau sempit wang-maka lambat laun isi tabungan itu akan terus bertambah dan bertambah.Seseorang yang sudah mempunyai banyak tabungan, maka ia lebih mampu menyelesaikan banyak permasalahan hidup.Berbeza dengan orang yang tidak menabung secara disiplin, maka isi tabungannya tidak banyak.
Menurut para ahli hikmah, segala sesuatu yang rutin walau itu sedikit-nilainya lebih baik dari pada amalan yang banyak tetapi hanya sesaat.pepatah “AL istiqomah KHOIRUL MIN ALFI KAROMAH” amat terkenal di kalangan mereka, yang bermaksud BAHAWA istiqomah ITU LEBIH BAIK DI BANDINGKAN SERIBU KAROMAH (kemuliaan)

Berdoa atau mengamalkan wirid pada saat manusia dalam kaeadaan lapang (tidak ada kesulitan rezeki atau bahaya yang mengancam) adalah perbuatan yang amat mulia.

Dalam hadis, Rosullulloh SAW bersabda:

Yang bermaksud: “Tidak ada sesuatu yang paling mulia dalam pandangan Allah selain berdoa kepada-Nya, sedang kita dalam keadaan lapang” (HR.Hakim)

Berdoa terus menerus selain bertujuan “menabung tenaga” juga membentuk keperibadian rendah hati, Ertinya seseorang itu merasa ada kekuatan lain (dari Allah SWT) sehingga ia tidak takbur dengan hasil ikhtiar yang di capainya.Namun oleh sebahagian kalangan ada yang mengidentikan berdoa secara rutin itu tidak baik, mereka mengibaratkan kalau orang lain terus menerus meminta sesuatu darinya maka ia akan bersifat sebel atau bosan

Tetapi Allah Yang Maha Kaya dan Pemberi, justeru merasa senang manakala ada seorang hamba yang dengan rendah hati bermohon kepada-Nya.

Dalam suatu perbincangan dengan seorang kyai yang ahli hikmah, di beri ijazah berupa wirid ayat kerusi yang harus di amalkan dengan cara tertentu.Pak kyai menjelaskan, jika amalan atau di wiridkan, maka setiap ada hajat di sarankan untuk di baca minimum seratus tujuh belas kali atau jika mampu (atau hajatnya teramat penting / besar) maka membacanya mencapai hitungan tiga ratus tiga puluh tiga kali.

Namun jika ayat kursi itu di amalkan sebagai wirid rutin dalam jumlah ulangan tujuh kali setiap selesai solat fardhu, maka setiap ada hajat cukup di baca sekali saja “kenapa boleh jadi demikian pak kyai? Tanya saya.
“Ya, kerana wirid-mu itu dapat di ertikan menabung, sedangkan sekali bacaan wirid ketika kamu mempunyai hajat, boleh di ertikan membuka kunci simpanan tabunganmu” jawab pak kyai

Konsep ini mampu untuk membangkitkan semangat kita, untuk mengamalkan suatu (atau beberapa) wirid secara istiqomah.Sehingga manakala ada hajat, kita sudah banyak tabungan yang setiap saat boleh di manfaatkan.

Ada enam langkah persiapan sebelum anda mendalami ilmu hikmah / ghaib.Ini penting di fahami mengingat saat ini banyak orang menganggap hal mudah dalam keilmuannya

1. YAKIN
Keyakinan merupakan kunci utama ilmu ghoib, Yakin kepada Allah yang memiliki segala ilmu, yakin pada ilmu yang mahu di pelajari, yakin kepada guru yang membimbing.Sebab merupakan modal utama dan kekuatan inti batin, sehinga yakin menjadi faktor penting yang menjamin seseorang mampu atau tidak menjadi seorang ahli hikmah / ghoib.

2. MANTAP/KEMAHUAN KERAS
Kemantapan dan berkemahuan keras merupakan modal dasar dalam mempelajari ilmu ghoib.Hampir semua ahli hikmah / kebathinan mempunyai hasrat yang besar untuk menguasai ilmunya sehingga kuatnya keinginannya tersebut cenderung orang lain akan menganggapnya gila ilmu.Maksudnya, hari-harinya dipenuhi dengan hal-hal yang berbau supranatural.Satu hal tetap dalam satu koridor “SEDAR” Tidak esok aneh, tidak esok paranormal, tidak esok ahli ghoib.

3. SABAR DAN TABAH
Jika kita sudah mulai berproses (belajar ilmu hikmah / ghoib) kesabaran dan ketabahan akan teruji.Saat itulah ramai murid tumbang, ini juga pilihan semula apakah murid (kita) kuat batinnya atau tidak.Banyak yang menduga bahawa sekali saja kita belajar ilmu ghoib langsung boleh …. SALAH ...Bagaimanapun ilmu hikmah / ghoib memerlukan ketekunan, kesabaran, ketabahan menghadapi godaan dan cubaan.

4.IKHLAS
Semua amalan dari guru hendaknya di lakukan dengan ikhlas, sebab sesuatu yang di lakukan dengan ihklas akan mudah menjalani, boleh jadi kita dalam pengamalannya tidak ikhlas akan menghalang perjalanannya dalam mempelajari ilmu hikmah / ghoib.Atau bahkan ilmu tersebut tidak masuk sama sekali dalam manifestasinya “IKHLAS” yang lain adalah ihklas menjalani kehidupan ini

5.BERANI
Tanpa keberanian jangan cuba-cuba mempelajari ilmu hikmah / ghoib, sebab jika sudah masuk ke dunia ilmu ghoib sudah tentu akan mengalami peristiwa-peristiwa ghoib, pemandangan-pemandangan ghoib, suara aneh, gejala aneh, dan tidak menutup kemungkinan akan di temui makhluk-makhluk aneh / ghoib.pastikan dan yakinkan bahawa anda siap, berani menghadapi hal-hak tersebut

6. CINTA
Ini juga sebahagian daripada proses belajar ilmu hikmah / ghoib.Harus berani menerima kenyatan bahawa dunia (ilmu hikmah / ghoib) adalah sebahagian daripada kehidupannya.
Ini sudah risiko, sebab proses belajar ilmu hikmah / ghoib memerlukan waktu yang lama, sehingga tanpa rasa cinta rasanya sukar untuk mendapatkanya.

Hati-hatilah, kerana mempelajari ilmu hikmah / ghoib harus memahami RAMBU-RAMBU PERINTAH AGAMA.Apalah ertinya “BERILMU” tapi akidahnya melencong.apalah erti “SAKTI” tapi tidak memahami agama.bagaimanapun orang sakti “PASTI AKAN MATI”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s