KUNCI SUKSES BELAJAR ILMU HIKMAH

Kunci Sukses Belajar Ilmu Hikmah

FAHAMI 4 PERKARA

Agar suatu kegiatan itu dapat berjalan dengan baik & lancar dan berjaya dengan kejayaan maka diperlukan suatu rencana atau persiapan yang matang. Begitu pula dalam mempelajari ilmu-ilmu hikmah / ilmu keghoiban

Seseorang yang hendak belajar ilmu Hikmah tidak boleh tergesa-gesa, supaya tidak terjadi kesimpang siuran (menyimpang / sesat) dan kacau bilau (gila). Usaha pertama yang harus dilakukan oleh calon murid adalah kesediaan batin. Dalam hal ini ada baiknya bermula dengan berunding dengan orang yang telah ahli dalam ilmu ghaib dan juga kepada ahli ilmu agama yang diyakininya.

Dalam mempelajari ilmu Hikmah diperlukan suatu persiapan supaya tahu terapan ilmu batin tersebut. Dengan jalan, memerhati dan memahami maknanya. Duduk dengan tenang, penuh kesedaran, fahami apa yang sedang dilakukan. Tentu saja sedang mempersiapkan diri untuk mempelajari suatu ilmu Hikmah. Persiapan yang penting untuk belajar ilmu Hikmah adalah tahu betul bahawa dirinya telah bersedia untuk belajar.

Kemudian menumpukan fikiran barulah menelaah fatwa-fatwa ajaran yang tersirat dari ilmu Hikmah tersebut. Kalau tidak dapat menumpukan perhatian maka akan kacau bilaulah akibatnya dan gagallah yang akan diperoleh. Setelah dapat menumpukan perhatian, barulah memulakan dengan penggunaan yang utama terdiri daripada empat perkara.

Jadi jika disimpulkan syarat kejayaan bagi yang akan memperdalam suatu ilmu hikmah adalah sebagai berikut:
• Sedar, bahawa dirinya akan mempelajari ilmu Hikmah.

• Konsentrasi fikiran, jangan tumpangsuh fikirannya.

• Faham erti empat perkara, iaitu:

1. Mantap, ertinya mantap dengan penuh keyakinan untuk mempelajari ilmu tersebut.
2. Tekun, ertinya bersungguh-sungguh

3. Mahu Menjalani, walau apapun yang terjadi tetap menghayati Ilmu Hikmah tersebut.
4. Taksub, ertinya jangan mudah hairan atau terpukau, terpesona, terhadap keajaiban yang ditimbulkan oleh ilmu hikmah.

Kerana bila rasa hairan itu timbul / muncul, maka proses ilmu Hikmah itupun akan berhenti. Kesan daripada hairan itu adalah hancurnya konsentrasi.

Bila terapan ilmu batiniah itu telah difahami benar maka sudah tiba masanya untuk memulakan. Dengan bermodalkan ketekunan dan sabar maka ilmu Hikmah itu akan berjaya dipelajari.
Renungkan dengan kesungguhan hati, untuk merenungi tuntunan ilmu Hikmah ini. Pada titik tepu, maka akan terbukalah kewujudan

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s